Hírek

Elérhetőségek

Pálinkaverseny a III. Hódfesztivál keretében

Hegyháthodászi

Nyílt –Pálinka- és Párlat Verseny 2025.

 

A részvétel feltételei:

  • Nevezni a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel, illetőleg a Jövedéki adóról szóló 2016. évi LXIII. törvény szerinti párlatokkal lehet. 

  • Nevezési kategóriák:

    • Alma termésű pálinkák/párlatok

    • Csonthéjas termésű pálinkák/párlatok

    • Egyéb pálinka/párlat fajták

  • A versenyen indulóknak pálinka, párlat fajtánként egy palack mintát 0,5 literes palackban kell eljuttatniuk Hegyháthodász Községi Önkormányzat címére (9915 - Hegyháthodász, Kossuth út 36.; előzetes telefonos bejelentkezést követően, telefonszám: +36-30/162-8877)

  • A bírálatra benyújtandó mintákat az alábbi megjelöléssel kell szerepeltetni:

    • a résztvevő neve és címe

    • a minta pontos fajta megnevezése (gyümölcs/törköly/ágyas pálinka, vagy párlat)

    • évjárat

    • alkoholtartalom

  • Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat.

  • A minták eredetét igazolni kell (elégséges nyilatkozattal)!

  • A minták beküldésre és átvételére nyitva álló határidő: 2025. április 30. (szerda) 16.00 MEGHOSSZABBÍTVA: 2025. MÁJUS 6-ÁN 16.00 ÓRÁIG!

  • A beküldési határidő után nem fogadunk el mintákat! 

 

A verseny célja:

  • a pálinka, mint Hungarikum népszerűsítése,

  • a pálinka és párlatok kulturált fogyasztásának népszerűsítése,

  • a pálinkával és párlattal kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása.

A versenyre benevezett pálinkák, párlatok minősítése:

  •  A legjobb pálinka vagy párlat (Nagy arany).

  • Arany minősítés 3 tétel

  • Ezüst minősítés 3 tétel

  • Bronz minősítés 3 tétel

  • A legjobb pálinka vagy párlat (Nagy arany) címmel elismert főzető, fődíjként, 1 feltét (240 liter) cefre ingyenes lefőzésével is jutalmazásra kerül a Hodászi Pálinkafőzde felajánlásaként.

Bírálat:

  • A versenyre nevezett Minták érzékszervi minősítését a Pálinkabírálók végzik.

  • A versenyen az érzékszervi minősítést végző bírálókat a Hegyháthodász Községi Önkormányzat kéri fel.

 

Minősítés: 

  • A pálinkák minősítése a Pálinkabírálók által közösen történik.

  • Az Érzékszervi minősítés során a vizsgált mintákról Bírálati lap kerül kitöltésre. 

  • A minták a beérkezéstől a kóstolás befejezéséig teljes anonimitást élveznek. 

 

Eredményhirdetés:

 

  • Az eredmények kihirdetését, valamint a díjak átadását a Hegyháthodász Községi Önkormányzat a III. Hódfesztivál rendezvény keretében végzi el, időpontja: 2025. május 10. (szombat) 17.00 óra.